Huby čaga sa na Sibíri a v iných častiach Ázie používajú po stáročia, v alternatívnej medicíne, ako liek na posilnenie imunity a zlepšenie celkového zdravia.
Aj keď táto huba pôsobí na pohľad skôr odpudivým dojmom, v západnom svete si získava na popularite pre svoje potenciálne zdravotné prínosy. Konzumácia tejto špeciálnej huby však môže priniesť aj určité riziká.
V tomto článku sa preto bližšie pozrieme na jej použitie, výhody a potenciálne vedľajšie účinky.
Čo je huba čaga?
Huba čaga (Inonotus obliquus) je druh huby, ktorá rastie na kôrach listnatých stromov, hlavne na kôre brezy, v chladnom podnebí ako je Sibír, Rusko, severná Európa, Kórea, severná Kanada a Aljaška. Najkvalitnejšia a najúčinnejšia je čaga z brezy, ktorá sa vyskytuje v oblasti Sibíru. Vplyv na jej kvalitu má predovšetkým extrémny chlad a čistota sibírskej divočiny. Kvalitu tejto huby ovplyvňuje aj samotný zber, čas zberu a samozrejme jej konečné spracovanie.
Čaga je v slovenčine známa tiež ako Ryšavec šikmý. Vytvára akýsi výrastok na kôre stromov, ktorý vyzerá podobne ako zhluk spáleného dreveného uhlia, približne 25 až 38 centimetrov veľký. Vnútro však odhaľuje mäkké jadro s oranžovou farbou.
Po stáročia sa čaga používa ako tradičný liek v Rusku a ďalších krajinách severnej Európy, hlavne na posilnenie imunity a celkového zdravia. Používa sa aj na liečbu cukrovky, niektorých druhov rakoviny a srdcových chorôb. Čaga sa nedá priemyselne pestovať, vďaka čomu je výnimočná, ide tak vždy o čisto prírodný produkt.
Je zaujímavé, že napriek nespočetnému množstvu potenciálnych zdravotných výhod pre človeka, je čaga považovaná za parazita na stromoch, na ktorých rastie, pretože potrebuje svojho hostiteľa, aby prežila. Z tohto dôvodu by ste nikdy nemali zbierať čagu z mŕtveho stromu.
Čaga nechutí ako tradičné huby. Namiesto toho má horkú, ale vanilkovú chuť. Obvykle sa čaga strúhala na jemný prášok a varila ako bylinkový čaj. V súčasnosti je k dispozícii nielen ako čaj, ale aj ako práškový alebo kapsulový doplnok výživy. Predpokladá sa, že užívanie čagy s teplou alebo studenou vodou uvoľňuje jej liečivé vlastnosti.
Nakoľko nejde o tradičnú hubu, ktorú môžete nájsť v obchodoch s potravinami, budete musieť zamieriť do špecializovaného obchodu, či obchodu so zdravou výživou alebo si ju objednať online z pohodlia vášho domova.
Zloženie čagy
Čaga má nízky obsah kalórií, vysoký obsah vlákniny a to najdôležitejšie – patrí k potravinám s najvyššou hodnotou antioxidantov, má 31- krát viac antioxidantov ako čučoriedky. Čaga obsahuje viac ako 200 rôznych biologicky aktívnych látok vrátane špecifických vitamínov, minerálov a polysacharidov. Polysacharidy pomáhajú podporovať premenu potravy v tele na energiu, pre jej prirodzené zvýšenie bez kofeínu. Tu je aj niekoľko ďalších, zdraviu prospešných zložiek, ktoré sa nachádzajú v chage: beta-glukány, melanín, triterpény, polyfenoly.
Potenciálne zdravotné prínosy
Hoci výskumy stále prebiehajú, viaceré vedecké štúdie naznačujú, že extrakt z čagy má hneď niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie človeka.
Protizápalové účinky a stimulácia imunitného systému
Zdravý imunitný systém je základným kameňom zdravého tela. Jedným z najznámejších zdravotných benefitov čagy je jej schopnosť podporovať imunitný systém. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov môže huba čaga posilniť váš imunitný systém a znížiť tým aj príznaky zápalu spôsobeného imunitnými reakciami.
Čaga rovnako bojuje proti škodlivým baktériám a vírusom a to podporou tvorby prospešných cytokínov (špecializovaných proteínov, ktoré regulujú imunitný systém), čím stimuluje biele krvinky, ktoré sú nevyhnutné na boj proti škodlivým baktériám alebo vírusom. Výsledkom je, že táto huba môže pomôcť v boji proti infekciám, od menších prechladnutí až po vážne choroby.
Okrem toho ďalšie štúdie ukazujú, že čaga môže zabrániť produkcii škodlivých cytokínov, ktoré spúšťajú zápal a sú spojené s ochorením. Čaga môže znížiť napríklad zápal v našich črevách, čo môže spôsobiť problémy, ako je syndróm dráždivého čreva. Pozitívne tak ovplyvňuje celý tráviaci systém človeka.
Prevencia a boj proti rakovine
Rakovina je celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí a neustále sa hľadajú účinné spôsoby liečby. Niektoré výskumy naznačujú, že časti tejto huby môžu mať protinádorové účinky – zabraňuje a spomaľuje rast rakovinotvorných buniek.
Laboratórne testy ukázali, že extrakt z čagy zabránil rastu rakoviny v ľudských pečeňových bunkách. Podobné výsledky boli pozorované pri rakovinových bunkách pľúc, prsníka, prostaty a hrubého čreva. Iný výskum ukazuje, že používanie doplnku čaga viedlo k 60% zníženiu veľkosti nádoru.
Predpokladá sa, že protirakovinový účinok čagy je čiastočne spôsobený jej vysokým obsahom antioxidantov, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Čaga obsahuje najmä antioxidant triterpén. Štúdie v laboratóriach ukazujú, že veľmi koncentrovaný extrakt triterpénu môže pomôcť zabiť rakovinové bunky.
Znižuje hladinu cukru v krvi
Čaga sa spája aj so znižovaním hladiny cukru v krvi, preto môže pomôcť pri liečbe cukrovky.
Pre tých, ktorí majú inzulínovú rezistenciu, syndróm polycystických vaječníkov alebo diabetes typu 2, môže používanie huby čaga pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť inzulínovú rezistenciu. Niekoľko laboratórnych štúdií, na myšacích modeloch, ukazuje potenciál až 31% zníženie hladiny cukru v krvi.
Znižuje cholesterol a podporuje zdravie srdca
Výťažok z čagy môže podľa výskumov tiež prospievať hladine cholesterolu, čím znižuje riziko srdcových ochorení a podporuje tak vaše kardiovaskulárne zdravie.
Počas osemtýždňovej laboratórnej štúdii extrakt z čagy znížil „zlý“ LDL cholesterol, celkový cholesterol a triglyceridy a zároveň zvýšil hladinu antioxidantov. Aj v tomto prípade sa vedci zhodli, že za pozitívne účinky na cholesterol môžu antioxidanty prítomné v čage.
Pôvabnejší proces starnutia
Predtým, ako sa zásobíte retinolovým krémom, uvažovali ste, že novým tajomstvom starostlivosti o pleť môže byť pleseň? Huby čaga môžu pomôcť vašej pokožke uľahčiť proces starnutia vďaka svojim antioxidantom.
Antioxidanty môžu neutralizovať voľné radikály vo vašom tele, ktoré zvyšujú oxidačný stres a spôsobujú typické príznaky starnutia, ako sú vrásky a ochabnutá pokožka. Pretože antioxidanty pomáhajú chrániť vaše bunky a tkanivá pred poškodením, huby čaga môžu pomôcť spomaliť tieto príznaky starnutia.
Bezpečnosť a vedľajšie účinky
Čaga je vo všeobecnosti bezpečná a väčšina ľudí ju dobre znáša. Môže však interagovať s určitými liekmi, preto sa rovnako ako u všetkých doplnkov alebo vitamínov odporúča, aby ste sa o jej užívaní poradili so svojím lekárom.
Hoci niektoré výskumy ukazujú, že čaga môže pomôcť znížiť zápal, môže tiež spôsobiť, že sa váš imunitný systém stane aktívnejší. Ľudia s autoimunitnými ochoreniami by teda pred užitím čagy mali vyhľadať lekársku pomoc.
Zatiaľ nebol uskutočnený žiadny výskum o bezpečnosti čagy pre ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčia. Preto je najbezpečnejšou možnosťou vyhnúť sa používaniu.
Taktiež, ak užívate nejaké lieky na riedenie krvi alebo sa pripravujete na operáciu alebo zákrok, poraďte sa najskôr so svojím lekárom, pretože huby čaga obsahujú proteín, ktorý zabraňuje zrážaniu krvi. Čaga môže ovplyvniť fungovanie aj iných liekov, preto sa nezabudnite poradiť s vašim lekárom ak užívate akékoľvek lieky.