Čo sú flavonoidy?

čo sú flavonoidy

Flavonoidy sú prírodné látky, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine, obilninách, kôre, koreňoch, stonkách, kvetoch, čaji a víne. Tieto prírodné látky sú dobre známe svojimi blahodárnymi účinkami na zdravie.

Flavonoidy sú nenahraditeľná zložka nutričných, farmaceutických, medicínskych a kozmetických výrobkov. Majú antioxidačný, protizápalový, antimutagénny a antikarcinogénny účinok vďaka schopnosti ovplyvňovať kľúčové enzýmy v našom tele. 

Čo robia flavonoidy?

Flavonoidy pomáhajú regulovať bunkovú aktivitu a bojovať proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú oxidačný stres v našom tele. Zjednodušene povedané, pomáhajú telu fungovať efektívnejšie a zároveň ho chránia pred každodennými toxínmi a stresom.

Flavonoidy sú veľmi silné antioxidanty, ktoré bojujú proti škodlivým látkam, ktoré sa dostanú do nášho tela. Určité antioxidanty si dokážeme produkovať aj sami, no väčšinu prijímame v potrave. Nachádzajú sa aj v tmavej čokoláde, strukovinách a mnohých druhoch ovocia a zeleniny.

Zápal je jednou z imunitných reakcií vášho tela. Alergény, baktérie, toxíny a iné dráždivé látky môžu spustiť zápal, ktorý vedie k nepríjemným symptómom. Flavonoidy môžu pomôcť vášmu telu zbaviť sa zápalovej reakcie, aby sa tieto príznaky zmiernili.

Čo sú antioxidanty?

Naše telo je denno denne pod útokom toxínov, vírusov, infekcií až po chemikálie vo vzduchu, potrave a vode. Ďalšou hrozbou sú voľné radikály (sú to určité chemikálie). Vo vysokých koncentráciách sú schopné poškodzovať bunky v tele. Voľné radikály sú všadeprítomné a tvoria sa dokonca aj pri cvičení, okrem iného pri fajčení, dýchaní znečisteného vzduchu a pri opaľovaní sa. 

Voči týmto negatívnym vplyvom sa telo bráni rôznymi látkami, ktoré prijímame z potravy a ktoré zabraňujú oxidácii, ktorú vyvolávajú voľné radikály (rôzne chemikálie). Kedže zabraňujú oxidácii a poškodeniu buniek, nazývame ich vo všeobecnosti antioxidantami

Najznámejšie sú vitamín C, vitamín E , betakarotén a ďalšie príbuzné karotenoidy spolu s minerálmi selén a mangán. Ich výskyt v prírode a potravinách má na svedomí obrana rastlín proti oxidácii.

Aké sú zdravotné výhody užívania flavonoidov?

Rôzne flavonoidy môžu pomôcť telu rôznymi spôsobmi. Po prvé, zahrnutie potravín s flavonoidmi do vašej stravy môže byť účinným spôsobom, ako pomôcť zvládnuť vysoký krvný tlak. Najmenej päť podtypov flavonoidov má preukázateľný účinok na znižovanie vysokého krvného tlaku.

Tiež flavonoidy nachádzajúce sa v čaji, káve a sóji môžu pomôcť znížiť riziko infarktu alebo mŕtvice. 

Strava s vysokým obsahom flavonoidov môže tiež znížiť riziko cukrovky.

Protizápalové a antioxidačné účinky flavonoidov tiež potvrdili u rakovinových pacientoch. 

Kanabis a flavonoidy

Konope je bohaté na mnohé prospešné zlúčeniny vrátane flavonoidov. Odhaduje sa, že až 10 % rastlinných zlúčenín konope sú flavonoidy, pričom až takmer 3 % hmotnosti v sušených listoch a šiškách. Zoznam flavonoidov v kanabise závisí od toho, ktoré kmene sa skúmajú, a od farby rastlín. Vo väčšine druhov marihuany sa nachádza viac ako tucet kanabisových flavonoidov. Zistilo sa, že kanabis obsahuje svoje vlastné flavonoidy prítomné výlučne v marihuane (kannflavíny A, B a C). Kannflavíny prvýkrát objavili v Londýne v roku 1986. Marilyn Barrett z University of London identifikovala kannflavín A a kannflavín B 

Väčšina konopných flavonoidov sú buď flavóny alebo flavonoly, čo sú antoxantíny. Tieto zlúčeniny sú primárne zodpovedné za žlté sfarbenie rastliny. 

Ktoré potraviny obsahujú flavonoidy?

Mnohé rastliny obsahujú veľké koncentrácie flavonoidov. Poznáme 6 hlavných typov flavonoidov a potraviny, ktoré ich obsahujú.

Flavanoly

Majú antioxidačné vlastnosti. Môžu pomôcť zvládnuť príznaky kardiovaskulárnych ochorení. 

Flavanoly sa nachádzajú v:

  • cibuli
  • kapustnici
  • hrozne a červenom víne
  • čaji
  • broskyniach
  • bobulovinach
  • paradajkách
  • šaláte
  • brokolici

Flavan-3-oly

Nachádzajú sa v: 

  • biely čaj
  • zelený čaj
  • čierny čaj
  • jablkách
  • fialové a červené hrozno
  • čučoriedkach
  • jahodách
  • kakaové a čokoládové výrobky

Flavóny

Flavóny sú pigmenty v modro a bielo kvitnúcich rastlinách. Fungujú aj ako prírodný pesticíd, ktorý chráni listy pred škodlivým hmyzom.

Flavóny môžu pri zápaloch v tele. Nájdeme ich v:

  • petržlen
  • červené papričky
  • zeler
  • rumanček
  • mäta pieporná

Flavanóny

Flavanóny sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami. Môžu pomôcť zvládnuť nadváhu a cholesterol. Flavanóny sa nachádzajú v týchto potravinách:

  • citróny
  • limetky
  • pomaranče
  • grapefruit

Izoflavóny

Izoflavóny môžu pomôcť udržať rovnováhu hormónov v tele. Izoflavonoidy sú najmä v sóji, sójových výrobkoch a niektorých ďalších strukovinách.

Antokyány

Antokyány sú pigmenty ktoré dodávajú kvetom červenú, fialovú a modrú farbu. Nachádzajú sa prevažne vo vonkajšej šupke bobúľ a produktov z bobúľ, ako sú:

  • červené a fialové hrozno
  • brusnice
  • čučoriedky
  • jahody
  • černice

Pridaj komentár