Quercetin, po slovensky kvercetín, je jeden z najčastejšie prijímaných flavonoidov v potrave. Kvercetín sa v prírode vyskytuje v rôznych formách a je dobre známy antioxidant s protizápalovými účinkami, ktorý sa spája s kardioprotektívnymi vlastnosťami (ochrana srdca), taktiež pôsobí aj v boji proti obezite.
Základné fakty o kvercetíne
- Najčastejšie prijímaný antioxidant v potrave.
- Kvercetín je stabilný pri tepelnej úprave alebo pri zmrazení (je účinný aj po varení).
- Podľa viacerých výskumov je považovaný za prospešný proti kardiovaskulárnym chorobám, rakovine, cukrovke, neurologickým chorobám, obezite, alergickej astme a atopickým chorobám.
- Kvercetín sa spája s pojmom superpotraviny.
- Kvercetín ako potenciálne liečivo je skúmaný vo viacerých klinických a predklinických testoch.
- Hlavným zdrojom kvercetínu v EÚ je cibuľa a jeho približný denný príjem z potravy je od 50 do 800 mg/deň (podľa množstva skonzumovaného ovocia a zeleniny).
Vedecké zdroje o kvercetíne:
Quercetin, Inflammation and Immunity
Therapeutic Potential of Quercetin: New Insights and Perspectives for Human Health
A minireview of quercetin: from its metabolism to possible mechanisms of its biological activities
Čo sú flavonoidy
Flavonoidy je skupina prírodných látok s fenolickými štruktúrami, ktoré sa nachádzajú v ovocí, zelenine, obilninách, kôre, koreňoch, stonkách, kvetoch, čaji a dokonca aj vo víne. Tieto prírodné produkty sú známe svojimi priaznivými účinkami na zdravie, preto sa získavajú izoláciou z rastlín (flavonoidy) na komerčné využitie. Je teda možné zaobstarať si flavonoidy ako výživové doplnky v lekárni a eshopoch. Flavonoidy patria do veľkého množstva terapeutických, farmaceutických, lekárskych a kozmetických aplikácií. Flavonoidy majú vedecky potvrdené antioxidačné, protizápalové, antimutagénne a protirakovinové vlastnosti. Ich biologická aktivita spočíva v schopnosti modulovať funkciu enzýmov v ľudskom tele.
Sú flavonoidy bezpečné?
Užívanie flavonoidov vo výživových doplnkoch aj vo vyšších dávkach ako je odporúčané výrobcom vo všeobecnosti nie je toxické ani nebezpečné. Vysoké dávky flavonoidov v tele však môžu obmedziť absorpciu dôležitých vitamínov a minerálov, čo nie je žiaduce a preto je potrebné (ako pri všetkých liekoch a výživových doplnkoch) riadiť sa odporúčanou dennou dávkou na krabičke.
S CBD olejom je to iné a ideálnu dávku CBD si každý prispôsobuje podľa svojich preferencií.
Zdroj: Toxicity and carcinogenicity studies of quercetin, a natural component of foods
Čo je kvercetín?
Quercetín (kvercetín) je flavonoid nachádzajúci sa v ovocí a zelenine. Má jedinečné biologické vlastnosti, ktoré môžu zlepšiť duševnú a fyzickú výkonnosť a znížiť riziko infekcie. Tieto vlastnosti tvoria potenciálny základ pre potenciálne prínosy pre celkové zdravie a odolnosť voči chorobám, vrátane rakovinových, zápalových procesov organizmu, vírusovým ochoreniam. Okrem iného má kvercetín schopnosti inhibovať peroxidáciu lipidov, agregáciu krvných doštičiek a kapilárnu permeabilitu.
Účinky kvercetínu potvrdzuje aj fakt, že tento flavonoid je ako potenciálne liečivo zapojený vo viacerých klinických testoch, ktoré aktuálne prebiehajú.
Často sa kvercetín spomína v súvislosti so superpotravinami.
Čo sú superpotraviny?
Superpotraviny je marketingové označenie potravín alebo potravinových doplnkov, ktoré sú výnimočné obsahom živín dôležitých pre ľudský organizmus, sú bohaté na vitamíny a minerály, majú antioxidačné účinky a podporujú imunitný systém. Superpotraviny sú známe aj z ajurvédy. Zjednodušene povedané sú to potraviny, ktoré obsahom mikro a makroprvkov pozitívne vplývajú na zdravie populácie.
Kvercetín chemicky
Quercetin je zaradený do kategórie flavonolov, jednej zo šiestich podtried flavonoidových zlúčenín. Názov sa používa od roku 1857 a je odvodený od slova quercetum, čo znamená dubový les. Z biologicko-chemického hľadiska je to prirodzene sa vyskytujúci polárny inhibítor transportu auxínu.
Kvercetín v potravinách
Podobne ako u väčšiny flavonoidov, ich najčastejšie v potravinách nájdeme vo farebnej zelenine a ovocí a zelenej rastlinnej časti. Vysoké koncentrácie sa nachádzajú v bežne dostupných potravinách, akými sú:
- cibuľa (300 mg/kg čerstvej hmotnosti)
- jablká (21-72 mg/kg)
- kel (100mg/kg)
- červené víno (4-16mg/l)
- zelený a čierny čaj (10-25 mg/l)
- čučoriedky a iné drobné bobuľové ovocie
- čerešne
- byliny (napr. žihľava, ligurček, kapary)
- brokolica alebo tekvica
Ostatné najbežnejšie flavonoidy
Poznáme viac ako 4 000 flavonoidov a mnoho z nich je intenzívne skúmaných pre svoje antioxidačné vlastnosti a pozitívne účinky na ľudské zdravie.
Poznáme 6 kategórií flavonoidov:
Flavonóny – sú zastúpené hlavne v citrusoch
- Kvercetín
- Kaempferol
- Myricetin
- Isorhamnetin
Flavanoly – vyskytujú sa v čajoch, víne, jablkách, čokoláde, hruškách
- Apigenin
- Luteoin
Flavóny – nájdete ich v olivách, hnedej ryži, zeleri, petržlene
- Hesperetin
- Naringenin
- Eriodictyol
Flavonoly – čaj, víno, brusnice, olivy, jablká, brokolica, pór, kapusta, cibuľa, cesnak, chren sú zdrojmi tejto podskupiny flavonoidov
- Catechins
- Epicatechins
- Theaflavins
- Thearubigins
Antokyanidíny – bobuľoviny, červené víno, červené hrozno, červený grep, čerešne, jahody sú zdrojom týchto flavonoidov a patria sem:
- Cyanidin
- Delphinidin
- Malvidin
- Pelargonidin
- Peonidin
- Petunidin
Vedecké štúdie účinkov kvercetínu
Prírodné antihistaminikum
Kvercetín je medzi alergikmi známy hlavne pre svoje imunitu regulujúce schopnosti. Predpokladá sa, že stabilizuje žírne bunky (mastocyty alebo heparinocyty) uvoľňujúce histamín. Žírne bunky sú hlavným spúšťačom alergických reakcií nielen na peľ, ale aj iných typov alergií. Preto je kvercetín považovaný za prírodné antihistaminikum.
Zdroje: Quercetin with the potential effect on allergic diseases
Preto ho môžete vyskúšať pri príznakoch sennej nádchy. Odporúča sa začať 6 až 8 týždňov pred peľovou sezónou.
Pri alergických reakciách sa mnohokrát zabúda na oslabenie imunitného systému počas alergických reakcií. Preto sekundárnym efektom užívania kvercetínu môže byť aj menšie zaťaženie imunitného systému a jeho rovnováha.
Pri komplikáciách diabetu (cukrovky)
Mnoho štúdií ukázalo, že kvercetín je pri liečbe cukrovky s antihyperglykemickým účinkom. Bola dokonca zistená aj presná biologikcá dráha, ktorou by kvercetín mohol účinkovať pri cukrovke a to zvýšením citlivosti na inzulín, podporou syntézy glykogénu a zlepšením inzulínovej rezistencie. Taktiež bolo dokázané na in-vitro modeloch, že podporuje účinok citlivosti na inzulín stimuláciou proliferácie β-buniek pankreasu (miesto kde sa pri zdravom človeku tvorí inzulín). V spojitosti s diabetom bol kvercetín dlhodobo skúmaný s veľmi sľubnými výsledkami.
Zdroje: The Antidiabetic Potential of Quercetin: Underlying Mechanisms
Pri kardiovaskulárnych ochoreniach
Priaznivý účinok na krvný tlak, regulácia aktivity enzýmu konvertujúceho angiotenzín, znižovanie hypertenzie, zníženie rizika zvýšeneho systolického krvného tlaku (SBP) a množstvo ďalších výskumov je a bolo zameraných za dokázanie priaznivých účinkov kvercetínu na kardiovaskulárne ochorenia.
Zdroje: Therapeutic potential of quercetin as a cardiovascular agent
Protizápalové účinky a podpora imunity
Kvercetín bol a je dlhodobo považovaný za účinnú protizápalovú látku, ktorá má silné protizápalové schopnosti. Testy boli vykonané na zvieracích aj ľudských modeloch. Bolo dokázané, že kvercetín ako protizápalový faktor má účinok na stabilizáciu žírnych buniek a cytoprotektívnu aktivitu zažívacieho traktu. Môže tiež hrať dôležitú úlohu pri regulácii imunity.
Zdroje: Quercetin, Inflammation and Immunity