Vitamín E sa prirodzene nachádza v niektorých potravinách, taktiež sa pridáva do určitých potravín a je dostupný ako doplnok stravy, ktorý si bežne kúpite v eshopoch a lekárňach. Vitamín E je súhrnné označenie pre skupinu zlúčenín rozpustných v tukoch s výraznými antioxidačnými aktivitami. Teda vitamín E nie je jeden vitamín ale celá skupina vitamínov.
Kľúčové fakty vitamínu E
- Vitamín E je skupina vitamínov, ktoré sa rozpúšťajú v tuku.
- Nachádza sa v mnohých potravinách vrátane rastlinných olejov, obilnín, mäsa, hydiny, vajec a ovocia.
- Vitamín E je dôležitý vitamín potrebný pre správnu funkciu mnohých orgánov v tele. Je tiež antioxidantom.
- Vitamín E, ktorý sa prirodzene vyskytuje v potravinách (RRR-alfa-tokoferol), sa líši od umelého vitamínu E, ktorý je v doplnkoch stravy (all-rac-alfa-tokoferol).
- Vitamín E sa používa na liečbu nedostatku vitamínu E, ktorý je zriedkavý, ale môže sa vyskytnúť u ľudí s určitými genetickými poruchami a u predčasne narodených detí s veľmi nízkou hmotnosťou .
- Vitamín E sa užíva aj pri mnohých iných ochoreniach, ale neexistujú žiadne vedecké dôkazy na podporu mnohých z týchto “iných” použití.
Čo je vitamín E?
Prirodzene sa vyskytujúci vitamín E existuje v ôsmich chemických formách (alfa-, beta-, gama- a delta-tokoferol a alfa-, beta-, gama- a delta-tokotrienol), ktoré majú rôzne úrovne biologickej aktivity.
- Alfa- (alebo a-) tokoferol je jediná forma, ktorá spĺňa požiadavky ľudí na doplnenie vitamínu E.
- Kkoncentrácie vitamínu E (alfa-tokoferolu) závisia od funkcie pečene. Pečeň prednostne prijíma iba alfa-tokoferol prostredníctvom pečeňového proteínu prenosu alfa-tokoferolu.
- Pečeň metabolizuje a vylučuje ostatné formy vitamínu E. Výsledkom je, že krvné a bunkové koncentrácie iných foriem vitamínu E sú nižšie ako koncentrácie alfa-tokoferolu.
Antioxidanty
Antioxidanty chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Voľné radikály poškodzujú bunky a môžu prispieť k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny.
Vitamín E je antioxidant rozpustný v tukoch. Okrem svojich antioxidačných aktivít sa vitamín E podieľa na imunitnej funkcii a, ako dokazujú predovšetkým in vitro štúdie buniek, bunkovej signalizácie, regulácie génovej expresie a iných metabolických procesov . Alfa-tokoferol inhibuje aktivitu proteínkinázy C, enzýmu zapojeného do bunkovej proliferácie a diferenciácie v bunkách hladkého svalstva, krvných doštičkách a monocytoch. Vitamín E tiež zvyšuje expresiu dvoch enzýmov, ktoré potláčajú metabolizmus kyseliny arachidónovej, čím sa zvyšuje uvoľňovanie prostacyklínu z endotelu, ktorý naopak rozširuje cievy a inhibuje agregáciu krvných doštičiek.
Dávkovanie
Vitamín E je dôležitá živina. Rastlinné oleje, obilniny, mäso, hydina, vajcia, ovocie a olej z pšeničných klíčkov sú dobrým zdrojom vitamínu E. Množstvo, ktoré by sa malo denne skonzumovať, sa nazýva odporúčaná denná dávka. Pre prírodný vitamín E (RRR-alfa-tokoferol) u dospelých je denná odporúčaná dávka 15 mg (22 IU). 15 mg (22 IU) počas tehotenstva a 19 mg (28 IU) počas dojčenia.
Majte na pamäti, že dávky prírodného vitamínu E (RRR-alfa-tokoferol) a vitamínu E, ktoré boli vyrobené v laboratóriu (all-rac-alfa-tokoferol), sa počítajú odlišne. To môže spôsobiť, že dávkovanie doplnkov bude mätúce. American Heart Association odporúča získavať vitamín E konzumáciou dobre vyváženej stravy, a nie z doplnkov, kým nebude známe viac o rizikách a výhodách týchto doplnkov.
Nedostatok vitamínu E
Úprimne, nedostatok vitamínu E je na Slovensku a v našich končinách len zriedkavý a príznaky nedostatku vitamínu E neboli zistené u zdravých ľudí, ktorí sa pravidelne stravujú.
Predčasne narodené deti s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou (menej ako 1500 gramov) môžu mať nedostatok vitamínu E. Suplementácia vitamínom E u týchto predčasne narodených dojčiat môže znížiť riziko niektorých komplikácií, ako sú komplikácie postihujúce sietnicu, ale na druhej strane môže takýto suplement zvýšiť riziko infekcií.
Vitamín E sa vstrebáva cez tráviaci trakt pomocou tukov, teda ľudia s poruchami vstrebávania tukov majú väčšiu pravdepodobnosť nedostatku vitamínu E.
Symptómy nedostatku vitamínu E zahŕňajú:
- periférnu neuropatiu
- ataxiu
- skeletálnu myopatiu
- retinopatiu
- a poškodenie imunitnej odpovede .
Ľudia s Crohnovou chorobou, cystickou fibrózou alebo neschopnosťou vylučovať žlč z pečene do tráviaceho traktu alebo pacienti s chronickými hnačkami, musia častokrát prijímať vo vode rozpustné formy vitamínu E, ako je tokoferylpolyetylénglykol sukcinát.
Niektorí ľudia s abetalipoproteinémiou, zriedkavou dedičnou poruchou, ktorá má za následok zlú absorpciu tukov z potravy, vyžadujú enormné dávky doplnkového vitamínu E (približne 100 mg/kg alebo 5–10 g/deň).
Nedostatok vitamínu E sekundárne k abetalipoproteinémii spôsobuje problémy, ako napr. zlý prenos nervových impulzov, svalová slabosť a degenerácia sietnice, ktorá vedie k slepote.
Ataxia a nedostatok vitamínu E (AVED) je ďalšia zriedkavá dedičná porucha, pri ktorej je pečeňový proteín prenosu alfa-tokoferolu defektný alebo chýba. Ľudia s AVED majú závažný nedostatok vitamínu E v rámci ktorého sa rozvinie nervové poškodenie a stráca sa schopnosť chodiť. Liečba spočíva aj s užívaním veľkých dávok doplnkového vitamínu E.
Zdravotné riziká spojené s nadmerným užívaním vitamínu E
Výskum nezistil žiadne nepriaznivé účinky konzumácie vitamínu E v potravinách. Vysoké dávky doplnkov stravy ako sú alfa-tokoferol môže spôsobiť krvácanie a prerušiť koaguláciu krvi u zvierat a údaje in vitro naznačujú, že vysoké dávky inhibujú agregáciu krvných doštičiek.
Dve klinické štúdie zistili zvýšené riziko hemoragickej mŕtvice u účastníkov užívajúcich nadmerné množstvo alfa-tokoferolu. Jedna štúdia zahŕňa fínskych fajčiarov, ktorí konzumovali 50 mg/deň v priemere 6 rokov. Druhá štúdia zahŕňala veľkú skupinu mužov v USA, ktorí konzumovali 400 IU (180 mg) syntetického vitamínu E každý druhý deň po dobu 8 rokov.
Interakcie vitamínu E s liekmi
Doplnky vitamínu E majú potenciál interagovať s niekoľkými typmi liekov. Nižšie je uvedených niekoľko príkladov. Ľudia, ktorí pravidelne užívajú tieto a iné lieky, by mali prediskutovať príjem vitamínu E so svojim ošetrujúcim lekárom.
Antikoagulačné a protidoštičkové lieky
Vitamín E môže inhibovať agregáciu krvných doštičiek a antagonizovať zrážacie faktory závislé od vitamínu K. Výsledkom je, že užívanie veľkých dávok spolu s antikoagulačnými alebo protidoštičkovými liekmi, ako je warfarín (Coumadin®), môže zvýšiť riziko krvácania, najmä v spojení s nízkym príjmom vitamínu K. Nadmerné množstvo vitamínu E s týmito liekmi je viac ako 400 IU/deň.
Simvastatín a niacín
Niektorí ľudia užívajú doplnky vitamínu E s ďalšími antioxidantmi, ako je vitamín C, selén a betakarotén. Táto zbierka antioxidačných výživových doplnkov môže oslabiť produkciu cholesterolu (HDL).
Chemoterapia a rádioterapia
Onkológovia vo všeobecnosti neodporúčajú používať antioxidačných doplnkov stravy počas chemoterapie alebo rádioterapie pri liečbe rakoviny rakoviny, pretože by mohli znížiť účinnosť liečby inhibíciou bunkového oxidačného poškodenia v rakovinových bunkách. Hoci systematický prehľad randomizovaných kontrolovaných štúdií spochybnil túto obavu, je potrebný ďalší výskum na vyhodnotenie potenciálnych rizík a prínosov súbežnej antioxidačnej suplementácie s konvenčnými terapiami rakoviny.
Vitamín E a zdravá strava
Pretože potraviny a vyvážená strava poskytujú celý rad živín a iných zložiek, ktoré sú prospešné pre zdravie, všetky nutričné potreby by sa mali byť uspokojemé predovšetkým prostredníctvom vyváženej stravy.
V niektorých prípadoch sú potrebné a odoprúčané aj výživové doplnky, keď nie inak možné uspokojiť potreby jednej alebo viacerých živín (napr. počas špecifických životných štádií, ako je tehotenstvo).
Potraviny s obsahom vitamínu E
- Rastlinné oleje: najbohatším zdrojom vitamínu E sú rastlinné oleje ako slnečnicový a repkový olej.
- Orechy a semená: mandľe, lieskové orechy, a slnečnicové semená.
- Zelená listová zelenina: špenát, brokolica a iné zelené listové zeleniny obsahujú určité množstvá vitamínu E.
- Avokádo
- Ryby: aljašský losos a duhový pstruh.
- Celozrnné produkty: celozrnné obilniny, chlieb a cestoviny môžu prispieť k dennému príjmu vitamínu E.
- Sušené ovocie: sušené marhule a iné sušené ovocie môžu obsahovať vitamín E.
Pamätajte, že hoci sú tieto potraviny bohaté na vitamín E, je dôležité ich konzumovať v rámci vyváženej stravy, aby ste získali širokú škálu živín. Vitamín E je rozpustný v tukoch, takže jeho absorpciu môže podporiť konzumácia s malým množstvom tuku.