Skip to content

❤️ Swisscbdpower partner na každý deň.

0,00 0
Tvoj košík je prázdny. Prejst do Obchodu
Menu
Menu
0,00 0
Tvoj košík je prázdny. Prejst do Obchodu

Vitamín E – benefity a zaujímavosti

Vitamín E sa prirodzene nachádza v niektorých potravinách, taktiež sa pridáva do určitých potravín a je dostupný ako doplnok stravy, ktorý si bežne kúpite v eshopoch a lekárňach. Vitamín E je súhrnné označenie pre skupinu zlúčenín rozpustných v tukoch s výraznými antioxidačnými aktivitami. Teda vitamín E nie je jeden vitamín ale celá skupina vitamínov. 

 

Kľúčové fakty vitamínu E

  • Vitamín E je skupina vitamínov, ktoré sa rozpúšťajú v tuku.
  • Nachádza sa v mnohých potravinách vrátane rastlinných olejov, obilnín, mäsa, hydiny, vajec a ovocia.
  • Vitamín E je dôležitý vitamín potrebný pre správnu funkciu mnohých orgánov v tele. Je tiež antioxidantom. 
  • Vitamín E, ktorý sa prirodzene vyskytuje v potravinách (RRR-alfa-tokoferol), sa líši od umelého vitamínu E, ktorý je v doplnkoch stravy (all-rac-alfa-tokoferol).
  • Vitamín E sa používa na liečbu nedostatku vitamínu E, ktorý je zriedkavý, ale môže sa vyskytnúť u ľudí s určitými genetickými poruchami a u predčasne narodených detí s veľmi nízkou hmotnosťou . 
  • Vitamín E sa užíva aj pri mnohých iných ochoreniach, ale neexistujú žiadne vedecké dôkazy na podporu mnohých z týchto “iných” použití.

 

Čo je vitamín E? 

Prirodzene sa vyskytujúci vitamín E existuje v ôsmich chemických formách (alfa-, beta-, gama- a delta-tokoferol a alfa-, beta-, gama- a delta-tokotrienol), ktoré majú rôzne úrovne biologickej aktivity. 

 

  • Alfa- (alebo a-) tokoferol je jediná forma, ktorá spĺňa požiadavky ľudí na doplnenie vitamínu E.
  • Kkoncentrácie vitamínu E (alfa-tokoferolu) závisia od funkcie pečene. Pečeň prednostne prijíma iba alfa-tokoferol prostredníctvom pečeňového proteínu prenosu alfa-tokoferolu.
  • Pečeň metabolizuje a vylučuje ostatné formy vitamínu E. Výsledkom je, že krvné a bunkové koncentrácie iných foriem vitamínu E sú nižšie ako koncentrácie alfa-tokoferolu.

 

Antioxidanty

Antioxidanty chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Voľné radikály poškodzujú bunky a môžu prispieť k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. 

Vitamín E je antioxidant rozpustný v tukoch. Okrem svojich antioxidačných aktivít sa vitamín E podieľa na imunitnej funkcii a, ako dokazujú predovšetkým in vitro štúdie buniek, bunkovej signalizácie, regulácie génovej expresie a iných metabolických procesov . Alfa-tokoferol inhibuje aktivitu proteínkinázy C, enzýmu zapojeného do bunkovej proliferácie a diferenciácie v bunkách hladkého svalstva, krvných doštičkách a monocytoch. Vitamín E tiež zvyšuje expresiu dvoch enzýmov, ktoré potláčajú metabolizmus kyseliny arachidónovej, čím sa zvyšuje uvoľňovanie prostacyklínu z endotelu, ktorý naopak rozširuje cievy a inhibuje agregáciu krvných doštičiek.

 

Dávkovanie

Vitamín E je dôležitá živina. Rastlinné oleje, obilniny, mäso, hydina, vajcia, ovocie a olej z pšeničných klíčkov sú dobrým zdrojom vitamínu E. Množstvo, ktoré by sa malo denne skonzumovať, sa nazýva odporúčaná denná dávka. Pre prírodný vitamín E (RRR-alfa-tokoferol) u dospelých je denná odporúčaná dávka 15 mg (22 IU). 15 mg (22 IU) počas tehotenstva a 19 mg (28 IU) počas dojčenia.

Majte na pamäti, že dávky prírodného vitamínu E (RRR-alfa-tokoferol) a vitamínu E, ktoré boli vyrobené v laboratóriu (all-rac-alfa-tokoferol), sa počítajú odlišne. To môže spôsobiť, že dávkovanie doplnkov bude mätúce. American Heart Association odporúča získavať vitamín E konzumáciou dobre vyváženej stravy, a nie z doplnkov, kým nebude známe viac o rizikách a výhodách týchto doplnkov.

 

Nedostatok vitamínu E

Úprimne, nedostatok vitamínu E je na Slovensku a v našich končinách len zriedkavý a príznaky nedostatku vitamínu E neboli zistené u zdravých ľudí, ktorí sa pravidelne stravujú. 

Predčasne narodené deti s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou (menej ako 1500 gramov) môžu mať nedostatok vitamínu E. Suplementácia vitamínom E u týchto predčasne narodených dojčiat môže znížiť riziko niektorých komplikácií, ako sú komplikácie postihujúce sietnicu, ale na druhej strane môže takýto suplement zvýšiť riziko infekcií.

Vitamín E sa vstrebáva cez tráviaci trakt pomocou tukov, teda ľudia s poruchami vstrebávania tukov majú väčšiu pravdepodobnosť nedostatku vitamínu E. 

 

Symptómy nedostatku vitamínu E zahŕňajú:

  • periférnu neuropatiu
  • ataxiu
  • skeletálnu myopatiu
  • retinopatiu
  •  a poškodenie imunitnej odpovede . 

 

Ľudia s Crohnovou chorobou, cystickou fibrózou alebo neschopnosťou vylučovať žlč z pečene do tráviaceho traktu alebo pacienti s chronickými hnačkami, musia častokrát prijímať vo vode rozpustné formy vitamínu E, ako je tokoferylpolyetylénglykol sukcinát.

Niektorí ľudia s abetalipoproteinémiou, zriedkavou dedičnou poruchou, ktorá má za následok zlú absorpciu tukov z potravy, vyžadujú enormné dávky doplnkového vitamínu E (približne 100 mg/kg alebo 5–10 g/deň). 

Nedostatok vitamínu E sekundárne k abetalipoproteinémii spôsobuje problémy, ako napr. zlý prenos nervových impulzov, svalová slabosť a degenerácia sietnice, ktorá vedie k slepote

Ataxia a nedostatok vitamínu E (AVED) je ďalšia zriedkavá dedičná porucha, pri ktorej je pečeňový proteín prenosu alfa-tokoferolu defektný alebo chýba. Ľudia s AVED majú závažný nedostatok vitamínu E v rámci ktorého sa rozvinie nervové poškodenie a stráca sa schopnosť chodiť. Liečba spočíva aj s užívaním veľkých dávok doplnkového vitamínu E.

 

Zdravotné riziká spojené s nadmerným užívaním vitamínu E

Výskum nezistil žiadne nepriaznivé účinky konzumácie vitamínu E v potravinách. Vysoké dávky doplnkov stravy ako sú alfa-tokoferol môže spôsobiť krvácanie a prerušiť koaguláciu krvi u zvierat a údaje in vitro naznačujú, že vysoké dávky inhibujú agregáciu krvných doštičiek. 

Dve klinické štúdie zistili zvýšené riziko hemoragickej mŕtvice u účastníkov užívajúcich nadmerné množstvo alfa-tokoferolu. Jedna štúdia zahŕňa fínskych fajčiarov, ktorí konzumovali 50 mg/deň v priemere 6 rokov. Druhá štúdia zahŕňala veľkú skupinu mužov v USA, ktorí konzumovali 400 IU (180 mg) syntetického vitamínu E každý druhý deň po dobu 8 rokov. 

 

Interakcie vitamínu E s liekmi

Doplnky vitamínu E majú potenciál interagovať s niekoľkými typmi liekov. Nižšie je uvedených niekoľko príkladov. Ľudia, ktorí pravidelne užívajú tieto a iné lieky, by mali prediskutovať príjem vitamínu E so svojim ošetrujúcim lekárom.

 

Antikoagulačné a protidoštičkové lieky

Vitamín E môže inhibovať agregáciu krvných doštičiek a antagonizovať zrážacie faktory závislé od vitamínu K. Výsledkom je, že užívanie veľkých dávok spolu s antikoagulačnými alebo protidoštičkovými liekmi, ako je warfarín (Coumadin®), môže zvýšiť riziko krvácania, najmä v spojení s nízkym príjmom vitamínu K. Nadmerné množstvo vitamínu E s týmito liekmi je viac ako 400 IU/deň.

 

Simvastatín a niacín

Niektorí ľudia užívajú doplnky vitamínu E s ďalšími antioxidantmi, ako je vitamín C, selén a betakarotén. Táto zbierka antioxidačných výživových doplnkov môže oslabiť produkciu cholesterolu (HDL). 

 

Chemoterapia a rádioterapia

Onkológovia vo všeobecnosti neodporúčajú používať antioxidačných doplnkov stravy počas chemoterapie alebo rádioterapie pri liečbe rakoviny rakoviny, pretože by mohli znížiť účinnosť liečby inhibíciou bunkového oxidačného poškodenia v rakovinových bunkách. Hoci systematický prehľad randomizovaných kontrolovaných štúdií spochybnil túto obavu, je potrebný ďalší výskum na vyhodnotenie potenciálnych rizík a prínosov súbežnej antioxidačnej suplementácie s konvenčnými terapiami rakoviny.

 

Vitamín E a zdravá strava

Pretože potraviny a vyvážená strava poskytujú celý rad živín a iných zložiek, ktoré sú prospešné pre zdravie, všetky nutričné ​​potreby by sa mali byť uspokojemé predovšetkým prostredníctvom vyváženej stravy. 

V niektorých prípadoch sú potrebné a odoprúčané aj výživové doplnky, keď nie inak možné uspokojiť potreby jednej alebo viacerých živín (napr. počas špecifických životných štádií, ako je tehotenstvo).

 

Potraviny s obsahom vitamínu E

  1. Rastlinné oleje: najbohatším zdrojom vitamínu E sú rastlinné oleje ako slnečnicový a repkový olej.
  2. Orechy a semená: mandľe, lieskové orechy, a slnečnicové semená.
  3. Zelená listová zelenina: špenát, brokolica a iné zelené listové zeleniny obsahujú určité množstvá vitamínu E.
  4. Avokádo
  5. Ryby: aljašský losos a duhový pstruh.
  6. Celozrnné produkty: celozrnné obilniny, chlieb a cestoviny môžu prispieť k dennému príjmu vitamínu E.
  7. Sušené ovocie: sušené marhule a iné sušené ovocie môžu obsahovať vitamín E.

 

Pamätajte, že hoci sú tieto potraviny bohaté na vitamín E, je dôležité ich konzumovať v rámci vyváženej stravy, aby ste získali širokú škálu živín. Vitamín E je rozpustný v tukoch, takže jeho absorpciu môže podporiť konzumácia s malým množstvom tuku.



O autorovi článku

SWISS CBD POWER – Sme Slovenský distribútor CBD olejov. Kvalita produktu je pre nás veľmi dôležitá, preto sú produkty vyrobené výhradne z kvalitného Švajčiarskeho konope pestovaného v Alpách, bez použitia pesticídov a fungicídov.

V našich olejoch CBD nenájdete umelé dochucovadlá, sladidlá ani potravinové aditíva (éčka). Výsledný produkt je v organic kvalite.

Súvisiace články

Najčastejšie otázky o CBD olejoch